Josimar

Fotballromantikerens fall

Jorge Sampaoli ble nasjonalhelt i Chile etter Copa América-triumfen i fjor sommer. Nå er han kjeppjaget ut av landet. Hvor gikk det galt for «den neste Guardiola»?


Tekst Jonas Giæver

4. juli 2015 vil for alltid være en merkedag i chilensk historie. Da Alexis Sánchez, på ekte Panenka-vis, chippet ballen forbi Sergio Romero i Argentina-målet gikk hele Estadio Nacional i Santiago av skaftet. Etter 99 år med venting, håp og nesten-suksess, var endelig de rødkledde mestre av Sør-Amerika. På banen jublet spillerne, på sidelinjen kastet trener Jorge Sampaoli seg i armene på assistenttrener Sebastián Beccacece.

Sammen hadde Sampaoli og Beccacece stått bak Universidad de Chile-laget som snart ble kalt «Sør-Amerikas Barcelona» for sin intense spillestil, hurtige angrep og skyhøye gjenvinningspress. Suksessen førte til at Jorge Sampaoli fikk i oppgave å ta arven videre etter Marcelo Bielsa på det chilenske landslaget. Sampaoli har aldri lagt skjul på at han er den største Bielsa-disippelen av dem alle. Såpass hengiven er Sampaoli at han, etter å ha lidd et ydmykende tap for peruanske Sporting Cristal, sendte Bielsa et brev der han beklaget at han hadde brakt skam over læremesterens filosofi. Men i 2015 overgikk han sitt største idol og gjorde noe Bielsa aldri fikk til: Han vant Sør-Amerikas gjeveste trofé.

Mens Sampaoli og Chile feiret, var CONMEBOL, det sør-amerikanske fotballforbundet, i dyp krise. Den pågående FIFA-skandalen hadde nådd kontinentet og én etter én ble de mektigste herrene i sør-amerikansk fotball arrestert av det amerikanske justisdepartementet. Det var derfor noe merkelig at presidenten for det chilenske fotballforbundet, Sergio Jadue, plutselig bestemte seg for å ta ut ferie i november. Geleidet av chilensk politi dro Jadue og hans familie til Miami. Det ingen visste da var at Jadue hadde blitt enig med det amerikanske justisdepartementet om at så lenge han kom frivillig, og valgte å samarbeide med etterforskerne, ville han få redusert straff.

Skatteparadiset

Sergio Jadues «great escape» ble et hett samtaletema i Chile, og mens chilenerne forbannet seg over at de lot en kjeltring unnslippe, jobbet Sampaoli iherdig med å hjelpe assistent Sebastián Beccacece til sin neste jobb. Beccacece blir av mange sett på som et av de mest lovende trenernavnene i Sør-Amerika, og Universidad de Chile ønsket å sikre seg ham som hovedtrener før noen andre fikk kloa i ham. Problemet var at Beccacece var bundet til en kontrakt med fotballforbundet. De nektet å frigi ham fra stillingen med mindre han betalte en klausul som skal ha ligget på 2,3 millioner dollar, meldte den chilenske avisa La Tercera.

Sampaoli og Beccacece argumenterte med at de hadde en muntlig avtale med Jadue om at de skulle få gå gratis. Problemet var at Jadue befant seg i USA, og i kontrakten til de to argentinske trenerne sto det klart og tydelig at de måtte betale en klausul om de ønsket å dra.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent