Josimar

Liten tue mot stort lass

Med innføringen av den nye Primeira Liga do Brasil risikerer noen brasilianske lag å bikke 90 kamper i året. Den lille turneringen er et resultat av en mangeårig maktkamp, og noen tror den kan bidra til å endre brasiliansk fotball til det bedre.

Tekst Marius Lien

«Det er en turnering skapt av anarkister!»

Han sparte ikke på kruttet, president Rubens Lopes i Rio de Janeiro fotballforbund (FERJ), da han omtalte Flamengo, Fluminense og de andre klubbene som har startet Primeira Liga do Brasil. Turneringen ble sparket i gang i slutten av januar. Den står på utsiden av det brasilianske fotballforbundet CBF, og er blitt til fordi klubbene ønsker seg mer penger og makt. Ikke akkurat klassiske anarkistiske motiver.

I 2013 spilte den brasilianske storklubben São Paulo FC hele 83 kamper. Samme år endte Bayern München, som gikk til topps i Champions League, på 59 kamper. São Paulo spilte sin 59. kamp for sesongen allerede midt i september, med tre fotballmåneder igjen av året. Fotballspillere har det travelt, og ingen har det like travelt som de brasilianske.

São Paulos 2013-sesong startet midt i januar, med den tradisjonsrike Campeonato Paulista, altså delstatsturneringen i São Paulo. I mai røk de ut, i semifinalen i sluttspillet. Den nasjonale Campeonato Brasileiro begynte umiddelbart etterpå. Da var cupen, Copa do Brasil, allerede i gang. Det samme var Copa Sulamericana, den søramerikanske ekvivalenten av UEFA-cupen. Årets siste kamp ble spilt midt i desember.

Campeonato Paulista ble arrangert første gang i 1902. Tilsvarende turneringer finner sted i alle Brasils 27 delstater, og fram til 1970-tallet var disse de viktigste seriene i landet.

I 1971 ble den nasjonale ligaen innført, dels som et ledd i det fascistiske militærregimets forsøk på knytte den store nasjonen bedre sammen, dels fordi infrastrukturen var blitt bedre. Det var en naturlig og nødvendig utvikling, og for første gang kunne Flamengo møte Corinthians i seriekamper. Men hva skulle man nå gjøre med delstatsligaene?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent