Josimar

Den store fotballsamtalen

Kåre Ingebrigtsen henter inspirasjon fra fortiden for å bygge et storlag for fremtiden. Med Eggen-postulatene tilbake på Lerkendal, ønsker Rosenborg å fortsette å vinne og underholde.

Tekst Frode Lia Foto Jørgen Stenseth

Høsten 2002 takket Nils Arne Eggen av som trener i Rosenborg. Arven han etterlot var tretten seriemesterskap og fem cupgull på femten år. Ni ganger kvalifiserte laget seg til Champions League. Grunnlaget for suksessen var en særegen spillestil og en overordnet klubbfilosofi. Vi skal gjøre hverandre gode, het det. Forankret fra topp til bunn. Fra trening til kamp.

Denne arven har vært tung å bære for klubben. Sakte, men sikkert ble spillestilen faset ut. Den fungerer ikke i den moderne fotballen, sa mange. Dermed forsvant den kontinuerlige suksessen ut døren, pengene tok også følge. Fra 2010 til 2014 var det samlede underskuddet i Rosenborg 100 millioner og den norsk fotballstorheten måtte ned i knestående.

«Study the past if you would define the future», sa den kinesiske filosofen Konfucius.

Det er her Kåre «Bruttern» Ingebrigtsen kommer inn i bildet.

Han kom til Rosenborg i 1988, startåret for trøndernes gullalder, han var med på landslagets opptur på 1990-tallet og ble englandsproff i Manchester City. Summen av læren han fikk som spiller på Rosenborg, Norge og Manchester City, danner grunnlaget for videreutviklingen av Rosenborg. For det er en videreutvikling. Ingebrigtsen ansatte Bjørn Hansen som mentor. Han ringer ukentlig til Nils Arne Eggen. Ikke for å diskutere laguttak, men for å lære. Og det er kanskje noe av det som er mest imponerende og overraskende med ham: selvtilliten. Der andre virket truet og usikre over deres tilstedeværelse, er Ingebrigtsen så trygg på seg selv at han trykker dem enda nærmere til seg og Rosenborg.

Klubben skal igjen gjøre hverandre gode. Dette er vår samtale med Kåre «Bruttern» Ingebrigtsen.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent