Josimar

En ny Viking-tid

25 år er gått siden Viking vant Tippeligaen. Fortsatt nekter klubben å samle på femteplasser.


Tekst Mimir Kristjansson Foto Jan Inge Haga og Digitalsport

Okei: Det heter ikke EU, det heter ikke Russland. E-post er science fiction, internett er mumbo jumbo og teori og ingen kan brenne sine egne CD-er. Ingen snakker om webdesign, det går ikke an å få jobb som chatvertinne og SMS er det ingen som har hørt om.

Det er seks dager til jeg fyller fem år og sammen med 13.401 andre mennesker er jeg på det som den gang ble kalt Stavanger Stadion, men som seinere ble Gamle Stavanger Stadion og til slutt ble revet. Året er 1991 og et ungt Viking-lag slår Rosenborg 2-1. Den kvelden sikrer de seg i praksis gullet i den andre utgaven av Tippeligaen. Framtida er lys og blant dem som mønstrer den mørkeblå drakta denne sesongen er 22 år gamle Roger Nilsen, 19 år gamle Kenneth Storvik, 24 år gamle Trond Egil Soltvedt, 20 år gamle Gunnar Aase og 19 år gamle Egil Østenstad.

Denne kvelden, 11. august 1991, var den siste lykkelige kvelden i mitt liv. Ikke fordi jeg ikke har hatt det bra siden, i det minste i korte glimt, som når Viking slo Chelsea 4-2 hjemme på Stavanger Stadion, men fordi jeg aldri seinere har fått ta del i den permanente følelse av lykke det er å heie på Norges beste fotballag.

Viking Stavanger er stadig nummer to på den norske maratontabellen. På 70-tallet tok klubben så mange gull at folk i Stavanger fortsatt feilstaver Viking-tida med stor V. Men nå er det 25 år siden sist laget gikk helt til topps i eliteserien. Siden Viking tok bronse i 2007 har Tromsø, Fredrikstad og til og med Haugesund vunnet edelt metall.

Det har ikke stått på forsøkene. Åge Hareide har vært her. Roy Hodgson har vært her. Benny Lennartsson kom tilbake. Klubben har fått ny stadion, og i 2015 hadde Viking tredje høyest budsjett i Tippeligaen, 28 millioner kroner mer enn Vålerenga.

Ingenting har hjulpet.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent