Josimar

Bronseheltene

Da de dro til OL i Berlin for 80 år siden, var de redde for å dumme seg ut. I stedet gjorde de den mest forbløffende innsats noe norsk fotballag noensinne har gjort. Dette er historien om Bronselaget.

Tekst Øyvind Steen Jensen

Året er 1936. Norge har tenkt å delta i fotballturneringen i OL i Berlin, men det ser ikke bra ut. Landslaget har tapt hjemme mot Sveits og borte mot Sverige, særlig hjemmetapet mot Sveits var sviende. Pressen er negativ. Det er ingen vits i å dra til Berlin med dette elendige laget, er omkvedet.

Landslagssjefen heter Asbjørn Halvorsen. Han er liten av vekst, men har et ganske stort hode. Ligner litt på Napoleon i grunnen, i dobbelt forstand. Han har samlet all makt i norsk fotball i sine hender. Han sitter i UK (uttakningskomiteen) sammen med et par andre, men det er Halvorsen som tar ut laget. Trener laget. Og styrer hele NFF.

Så har han da også en eksepsjonell merittliste som fotballmenneske. Han debuterte på A-laget til Sarpsborg da han var 16 år og var kaptein året etter. Da ble Sarpsborg Norgesmester etter å ha utklasset Brann i finalen. Asbjørn Halvorsen tok imot pokalen på lagets vegne, selv om han bare var halvparten så høy og halvparten så gammel som de andre. Han rakk å spille 19 landskamper også, før han dro til Tyskland da han var 23 år gammel.

Han dro først og fremst for å drive forretninger, men han spilte fotball også, for Hamburger Sport-Verein. Her vant han en drøss med regionale og to nasjonale mesterskap og var etter sigende så god at han kunne blitt kaptein på det tyske landslaget dersom han hadde skiftet statsborgerskap. Det ville han imidlertid ikke. Han likte ikke nazistene og dro hjem til Norge da de kom til makten i Tyskland i 1933.

I Norge ble han først trener i sin gamle klubb Sarpsborg FK, før han etter kort tid hadde inntatt alle sentrale posisjoner i NFF.

Halvorsen var med i OL i Antwerpen i 1920, der Norge vant 3-1 over England. Halvorsen har aldri glemt den opplevelsen. Han har lyst til å oppleve det samme igjen. Det er derfor han insisterer på at Norge skal delta i Berlin.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent