Josimar

Den gale professorens læregutt

Bare unntaksvis ypper Celta Vigo seg mot de beste på La Liga-tabellen. Nå er de der igjen. Denne gangen under ledelse av en av toppfotballens mest spennende trenere: Eduardo Berizzo.


Tekst Pål Ødegård

«Vamos, vamos, vamos!!!», runges det ut på en argentinsk aksent tjukkere enn morgendisen som fortsatt henger over dalene nede i Vigo. Det går allerede fort, men hovedtrener Eduardo Berizzo vil ha enda mer intensitet fra spillerne sine på treningsfeltet A Madroa. Og det får han. Det spilles mot ett mål, og på hver kant har tre spillere oppgaven med å raskt kombinere seg gjennom bøyler og ned til dørlinja før innlegg slås mot boksen. Noen i hodehøyde, noen halvhøye og noen flate. Alle knallharde. To angripere spurter inn i boksen mens to stoppere prøver å hindre dem. Ethvert dårlig innlegg eller avslutning etterfølges av kameratslig hån fra den argentinske treneren. Øvelsen er lett å kjenne igjen fra Celta Vigos underholdende angrepsspill.

– Det var stor skepsis her i Vigo da Luis Enrique gikk og skulle erstattes av en som hadde kort erfaring som hovedtrener, og som kun hadde hatt suksess med et lite chilensk lag. Jobben Luis Enrique gjorde var så god både på kort og lang sikt at å etterfølge ham ville vært vanskelig for enhver. Men «Toto» har motbevist kritikerne, forteller den lokale reporteren Fon García.

Galicias lillebror

Selv om Real Club Celta de Vigo er et kjent navn for de fleste nordmenn etter oppholdene til Dan Eggen og Vadim Demidov, er nok de aller fleste ganske ukjent med klubben ellers. Det er ikke så rart. De lyseblå fra Spanias nordvestlige hjørne, helt på grensen til Portugal, har aldri vunnet en ligatittel i sin 93 år lange historie. Ingen cuptitler har de heller, selv om de har vært finalister ved tre anledninger. Deres eneste trofé av betydning er en Intertoto-tittel fra 2000, en nå avviklet maratonturnering for europeiske middelmådigheter der premien var en plass i neste sesongs UEFA-cup.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent