Josimar

Paradiset som forsvant

Tusenvis av nordmenn reiser hver helg til England for å se sine favorittlag. Er de blitt en trussel mot de lokale supporterne? Og hva tenker de lokale supporterne om nordmennene?


Tekst Arve Hjelseth

Erik Niva skrev i 2005 en større sak om Liverpool FC, som ble publisert i Aftonbladet. Dette var i Rafa Benítez’ første sesong som manager for klubben, den som endte med seier i Champions League. Niva snakket med Benítez, men også med supportere og folk i byen, i taxier og på puber.

En av dem han snakket med var en eldre mann som fortalte levende om den første storhetstiden i 1960-årene, men som sluttet å gå på kamp noen år etter etableringen av Premier League:

«Jag kommer ihåg när jag gick och såg oss mot Blackburn i januari 1997. Det var en hemsk match, 0-0, ingen som kämpade, ingenting. Jag satt på det de kallar The Kop, i en av de där jävla plaststolarna, och det var kallt som fan och stämningen var den sämsta jag upplevt i hela mitt liv. Jag tänkte för mig själv: vad gör jag här? När jag inte kunde svara reste jag mig och gick. Jag har aldrig gått tillbaka.»

En annen på puben legger til at Liverpool er en merkelig by. Mange av dem som elsker klubben og fotballen mest går aldri på kamp lenger. De har ikke råd, eller de forakter det kommersielle sirkuset den moderne toppfotballen har utviklet seg til. I de gode gamle dager, da You’ll Never Walk Alone ble spilt før kampstart, pleide The Kop å overdøve høyttalerne totalt. I dag sitter enkelte musestille og lytter for å lære seg teksten, legger han til.

Det er mer enn ti år siden Niva skrev denne reportasjen, og engelsk fotball har ikke akkurat blitt mindre kommersiell i tiden som er gått. Billettprisene har fortsatt å stige mange steder, TV-selskapene bestemmer det meste og turistene strømmer til Old Trafford og Anfield som aldri før. Er det håp for den engelske fotballkulturen? Er alt skandinavenes skyld?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent