Josimar

Norges beste fotballag

Per Magnus Riseng

I bydelen Johanneshov, en timinutters tunnelbane-tur sør for Stockholm sentrum, ligger to av Sveriges største arenaer: Den ene, hockeymekkaet Globen, rommer opptil 14 000 tilskuere rundt isen. Den andre er splitter nye Tele2 Arena, som åpnet dørene i Allsvenskan denne sommeren og har plass til over dobbelt så mange tilskuere som naboen. Kjempene ligger kun et utspark fra hverandre, to monumenter over hver sin enorme idrett.

Det er mellom disse to, på en tåkete fredagskveld tidlig i november, at noen unge menn tusler i villrede. Gjengen i blå treningsdresser landet på Arlanda for kort tid siden. De tok flytoget til sentrum, tunnelbanen til Johanneshov og beina til hotellrommene sine på Globens eget hotell. Tre år på rad har de vunnet eliteserien, tre år på rad har de spilt europacup. Mens Tippeligaen i år akket seg over et tilskuertall på 6813 i snitt, det laveste på ti år, trekker disse spillerne sjelden mer enn 100 tilskuere på hjemmekampene. De neste to dagene skal de spille tre bortekamper i et uoffisielt nordisk mesterskap, de skal møte svenske all-star-spillere, danske og finske mestere. Men akkurat nå er de bare sultne.

En av de blåkledde går bort til en forbipasserende mann og forklarer hva de er på jakt etter. Når den fremmede ikke forstår, gjentar han:

– Vet du om et sted vi kan spise?

– Käka! sier mannen i et aha-øyeblikk. Han peker i retning Tele2 Arena, forklarer at det er spisesteder der, før han gir opp og prater videre på engelsk.

– What team are you?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent