Josimar

Om Josimar

Den brasilianske skribenten, kommentatoren og forfatteren Mario Filho uttalte en gang at all fotballjournalistikk begynner på tribunen. Blant supporterne. Han fnøs av den europeiske ideen om «nøytrale» fotballskriverier. Skulle man skrive godt om denne idretten måtte man være supporter. Ingen er nøytral, det er ingen vits i å late som, og artiklene ble bare svakere hvis skribenten seilte under falskt nøytralitetsflagg. Denne holdningen deler vi i Josimar. Vi er fans. Og vi mener den entusiasmen, sorgen og raseriet som følger supporterens liv, ikke må undertrykkes eller eller skjules når skribenter skriver om fotball. Tvert i mot. Vi tror disse følelsene er essensielle for å forstå hva som gjør de gode fotballhistoriene gode, og for å kunne formidle den virkningen fotballspillet har på menneskene vi skriver om.

Josimar vil altså ikke bestrebe seg på å formidle nøytrale tekster om fotball. I stedet vil alle tekster i bladet være gjennomsyret av supporterens kjærlighet til spillet, klubben, leken, drømmen eller ballen.

Dette betyr selvsagt ikke at vi hver måned sender femti Liverpoolsupportere til Liverpool for å skrive om sine følelser for Liverpool. Dette gjør dagsavisene bedre enn oss, i underlige hybridartikler som som prøver å overgå hverandre i nøytralsubjektiv bejubling av de største britiske klubbene. «Trøbbel» var overskriften til Aftenposten etter at Manchester United spilte 2-2 hjemme mot Porto, i kvartfinalen i Champions League. Trøbbel for hvem? For United-supporterne? For Edvin van der Saar? For Portos serbiske midtstopper Milan Stepanov?

Josimar er et månedlig magasin om fotball, der fokuset ligger bakenfor de ukentlige nyhetsoppdateringene. Utgangspunktet for stoffvalget er ikke ligaplassering, toppscorerlisten, lønnsøkninger eller de siste sladre-historiene om de store stjernene. Isteden ønsker bladet å ta leseren under overflaten, og presentere fotballens historie, kultur, sosiologi samt sportens mange spennende profiler og fortellinger. Flesteparten av artiklene i bladet vil være forfattet av skribenter med annen bakgrunn enn fra sportsjournalistikk. Av og til vil du imidlertid finne oversatte tekster skrevet av kjente penner fra aviser og magasiner i utlandet.

Navnet Josimar dukket første gang opp i vår bevissthet 12. juni 1986. VM i Mexico var i gang, og i Brasils tredje kamp dukket det opp en fantastisk høyreback vi aldri hadde sett før. Spilleren het Josimar, og scoret et par uforglemmelige mål mot Nord-Irland og Polen. VM i Mexico gikk av staben da vi var 10 år gamle. Derfor passer det seg å oppkalle bladet etter en spiller vi ble kjent med akkurat da.

For øvrig heier vi på Ipswich, Vålerenga, Rosenborg, Brasil, Botofogo, Ebbsfleet og Norge. Vi er ikke alltid enige om rekkefølgen. Men vi er skjønt enige om at Maradona er bedre enn Pelé.

Kontakt oss

Her finner du ulike måter du kan komme i kontakt med oss på.

Besøks- og postadresse

Josimar Tollbugata 19 0152 OSLO

Ansvarlig utgivere

Per Meland Håvard Melnæs David Karlsen

Redaktør

Håvard Melnæs havard@josimar.no 930 04 203

Journalist

Lars Johnsen lars@josimar.no 996 13 034

Kundeservice

Dersom du har spørsmål om ditt abonnement eller skal forandre din adresse, ta kontakt på e-post eller telefon:

post@josimar.no 21 44 56 41